• Gratis verzenden vanaf € 40 in NL en € 60 in België
  • Gratis verzenden geselecteerde make-up
  • Ma-Vrij voor 15.00 besteld morgen in huis

Essentiële olie vs Minerale olie in cosmetica

Essentiële olie vs Minerale olie in cosmetica

De waarheid over minerale versus essentiële olie is dat niet alle oliën gelijk zijn gemaakt..

 

Plantaardige olie

 

Plantaardige olie is een vetstof die bestaat uit geperste noten, granen of kiemen.

De meest bekende is olijfolie.

Ook wordt er gebruik gemaakt van hazelnoot olie. argan olie en abrikozenpit in beauty producten.

Deze plantaardige oliën zijn rijk aan:

antioxidanten, essentiële vetzuren, omega-vetzuren, en vitamines die de huid voeden.

De plantaardige olie wordt eerst gezuiverd, voordat ze geschikt zijn om in huidverzorgingsproducten te gebruiken.

Je vind deze olie steeds vaker terug in cosmetische formules.

 

Maar is deze olie nu 'beter' om te gebruiken in een cosmetica product?

 

Plantaardig betekent niet per definitie dat een ingrediënt of het product zelf veilig of goed is.

Er zijn veel plantaardige oliën, als het gaat om veiligheid, slechter dan minerale oliën.

 

Ook plantaardige olie kan schadelijke stoffen bevatten zoals:

3-chloropropane-1,2-djol, deze stof is kankerverwekkend, bij onbewerkte olie, als de olie vooraf niet gezuiverd is.

 

In het verleden is nog eens gerommeld met de echtheid van de olie.

Om het goedkoper te maken werd er aan de olie soms slecht gezuiverde minerale olie toegevoegd.

Vandaag de dag is het gerommel een stuk minder geworden.

Het blijft een feit, ook in de goede plantaardige olie vind je minerale oliedeeltjes, bijv. door de verpakking,

maar ook omdat paraffine deeltjes van nature voorkomen in plantaardige olie.  

 

Minerale olie

 

Deze olie die in cosmetica producten wordt gebruikt is afkomstig van petroleum (fossiele olie)

Petroleum is ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven.

Denk aan algen en plankton, die blootgesteld zijn aan extreem hoge druk en temperatuur diep in de aardkorst.

Als de ruwe olie uit de aarde wordt gehaald, moet deze eerst gezuiverd worden voordat je het kunt gebruiken.

Het zogenoemde raffinage proces.

Voor huishoudelijk gebruik of voor onze auto, moet er al flink gezuiverd worden.

 

Minerale olie voor huidverzorgingsproducten ondergaat een heel uitgebreid zuiveringsproces, voordat het überhaupt gebruikt kan worden.

Na de vele bewerkingen is er niet veel meer over van het originele materiaal.

Het gezuiverde materiaal vind je ook terug in medicijnen.

 

De cosmetica fabrikanten zijn groot voorstander van minerale olie.

Het is geur-en kleurloos, goedkoop, oxideert niet en heeft een lange houdbaarheid.

Als je er van overtuigd bent geen minerale olie te gebruiken, check voor de zekerheid eens het etiket!

 

Deze namen kom je tegen:

petroleum oil, petrolatum liquid, liquid paraffin,

liquid petrolatum, parafin oil, white oil,

paraffinium liquidum of white mineral oil.

Dit zijn allemaal voorbeelden van minerale olie, alleen in een ander jasje.

 

De vuile waarheid over minerale olie

 

Houd minerale olie ver, ver weg.

Minerale olie is de olie die we ten koste van alles moeten vermijden.

Deze paraplucategorie kan verwijzen naar een verscheidenheid aan kleur- en geurvrije stoffen.

 

De drie belangrijkste klassen van minerale oliën zijn aromatische oliën, naftenische oliën en alkanen.

De naam "minerale olie" is op zichzelf misleidend, omdat het klinkt als iets dat geweldig zou zijn voor je huid.

De realiteit is dat juist het tegenovergestelde waar is.

Vaker wel dan niet, is minerale olie het vloeibare bijproduct van de raffinage van ruwe olie om benzine en aardolieproducten te maken.

Absoluut NIET iets dat je ergens in de buurt van je kostbare huid wilt.

 

Deze olie die vaak wordt aangetroffen in cosmetica en babylotions, wordt ook gebruikt als overlay in IVF-petrischalen, veevaccins en thermische vloeistof in elektrische componenten.

Als dat je niet heeft overtuigd om voor altijd af te zweren van minerale oliën, dan weet ik het ook niet meer.

 

Decennialang werd minerale olie gebruikt als een populaire vochtinbrengende crème.

Als je vaseline of babyolie in je medicijnkastje hebt? Ook jij hebt minerale olie op de loer in je eigen badkamer.

Hoewel incidenteel gebruik op kleine, minder gevoelige gebieden niet veel reden tot bezorgdheid is (zoals het gebruik van vaseline om een ​​stukje huid droog te houden terwijl het geneest), is het wijdverbreide gebruik van minerale olie als onderdeel van je dagelijkse gezichtsroutine geen goed idee.

 

Toxines in minerale olie uitgelegd

 

Minerale olie is goedkoop en daarom wordt het zo veel gevonden in cosmetica producten.

Maar wist je ook dat het mogelijk gifstoffen bevat?

 

Het is aangetoond dat de "technische" kwaliteit minerale olie, kankerverwekkend is.

Deze wordt gebruikt om apparatuur en motoren te smeren.

 

Hoewel minerale olie in meer geraffineerde, "cosmetische kwaliteit" vorm verder is gezuiverd en niet direct in verband wordt gebracht met kanker, is er nog steeds reden tot bezorgdheid.

Of het nu door inademing van de lucht, voedselinname of opname door de huid is....

Minerale olie is niet ideaal voor het menselijk lichaam.

 

Minerale olie in cosmetica wordt algemeen beschouwd als een comedogene stof.

Voor mij is het enige woord dat vuiler is dan 'olie' als het om huidverzorging gaat, 'comedogeen'.

Als een product geen tekst heeft met 'niet-comedogeen', vermijd ik het als de pest.

 

Comedogene ingrediënten kunnen niet door de huid worden opgenomen.

Verstoppen de poriën met een fysieke barrière om vochtverlies te verminderen.

Je krijgt als het ware een soort coating over je huid en deze  kan de poriën effectief verstoppen.

En daardoor bijdragen aan acne en mee-eters.

 

Als er al bacteriën op je huid zitten, zoals vaak het geval is, zal het gebruik van minerale olie het dicht en strak tegen je huid houden, wat een recept is voor puistjes.

Tegelijkertijd blokkeert deze je huid,  door minerale olie geïnduceerde coating, andere potentieel effectieve therapeutische ingrediënten om in de poriën te komen. Geen prettig gezicht voor alle betrokkenen.

 

De huid is, zoals we allemaal weten, eigenlijk een orgaan en het grootste van het lichaam.

In combinatie met de nieren dient het om het lichaam van gifstoffen te ontdoen.

Maar als je huid niet kan 'ademen', kan ze dat ook niet.

Minerale olie verstoort de natuurlijke barrières van het lichaam en de ontwikkeling van normale cellen.

 

Wat betekent "olie vrij" eigenlijk?

 

Ik heb ontdekt dat producten die beweren "olie vrij" te zijn, in feite vrij zijn van minerale olie.

In het begin was ik geschokt door de gedachte dat olie van welke vorm, textuur of variëteit dan ook al die tijd nog steeds in contact zou kunnen komen met mijn huid.

Had ik hiervoor zo hard gewerkt om mijn teint mat en glanzend te houden?

Hadden er al die tijd minerale oliën in mijn badkamer gestaan?

 

Hoe meer ik onderzocht, hoe meer ik de verschillen begon te begrijpen tussen minerale oliën.

Dat wil zeggen de slechte soort en essentiële oliën, die eigenlijk goed zijn voor je huid.

Ik realiseerde me dat er veel oliën bestaan die een positief effect zullen hebben.

Zelfs voor een van nature vette huid.

 

 

Etherische olie

 

Deze olie wordt ook wel aromatisch, essentiële of vluchtige olie genoemd.

Hoewel dit mengsel olie wordt genoemd, bevatten etherische olie geen vet.

Het verkregen mengsel is vloeibaar.

 

De olie wordt gehaald uit verschillende delen van een plant:

de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout van stam, takken en wortels.

Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie.

Soms bevatten verschillende delen van een plant vluchtige olie.

 

De etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie .

Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid.

De vluchtige olie vervliegt met de stoom.

Nadat de stoom is afgekoeld tot water en de olie vloeibaar is, kan de vluchtige olie hiervan worden gescheiden.

Dit doen ze om het verschil in tegenstelling tussen de olie en het water te krijgen.

 

Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de persing.

De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en zo komt de olie tevoorschijn.

 

Uit enkele soorten hout, van bijv. de stam of takken wordt vluchtige olie gewonnen door droge destillatie.

Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de vluchtige olie verdampt.

Deze damp wordt vervolgens gecondenceerd.

 

De manier waarop de olie wordt gemaakt is dus belangrijk.

Olie gewonnen met behulp van een chemisch proces is geen etherische olie.

 

Waarom zijn essentiële oliën dan wel goed voor je huid?

 

Als minerale oliën de kleine duivel op je schouder zijn? 

Essentiële oliën zijn:

  • natuurlijk
  • worden door je huid opgenomen
  • hebben therapeutische waarde voor je lichaam.

 

De aanwezigheid van essentiële vetzuren (zo genoemd omdat het lichaam ze niet op natuurlijke wijze kan produceren en ze daarom via externe bronnen moet verkrijgen) zorgt voor helende eigenschappen en algehele voeding van het lichaam.

 

Essentiële oliën worden al duizenden jaren gebruikt en enkele van de meest populaire soorten zijn:

  • lavendelolie
  • pepermuntolie
  • citroengrasolie.

 

Vergeet die schadelijke minerale oliën.

Er zijn zoveel geweldige essentiële oliën de je huid niet schaden, maar bieden je geweldige voordelen.

Voor zowel je gezondheid als cosmetisch.

 

Sommige soorten etherische olie zijn vrij prijzig

 

Dit komt omdat er veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren.

Slechts een klein deel, ongeveer 10% van het plantenrijk is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren.

De voornaamste inhoudsstoffen van de etherische olie zijn: onverzadigde koolwaterstoffen.

Deze oxideren sterk bij blootstelling aan lucht , licht en warmte en worden monoterpenen genoemd.

De viscositeit is gering en ze zijn goed te druppelen.

En dan heb je nog de cyclische koolwaterstof en de afgeleide daarvan.

Dit zijn de alcoholische, aldehyde of ester-afgeleiden.

 

Prijzig is de rozenolie.

Hier zijn speciaal gekweekte rozen nodig, om etherische olie te produceren.

 

Een goedkope olie is bijv, sinaasappelolie.

De schillen van sinaasappels is een afvalproduct van de sap industrie.

 

Parfumolie is de goedkoopste, maar ook minder sterk.

Deze wordt chemisch geproduceerd en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen. 

 

Conclusie

 

Ik hoop dat het een beetje makkelijker voor je is om te begrijpen waarom essentiële oliën nu over het algemeen als een stuk gezonder en effectiever worden beschouwd dan minerale oliën.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze ook veiliger zijn.

Hoewel we misschien nog steeds in de verleiding komen om ze uit te proberen of producten te gebruiken die minerale oliën bevatten, is het altijd een stuk beter om direct naar de bron te gaan, omdat ze over het algemeen een stuk gezonder voor je zijn en gewoonweg effectiever.

 

Ik zou liever het risico vermijden om mijn lichaam te besmetten met schadelijke chemische oplosmiddelen en additieven in de hoop mezelf gezonder te maken.

Ik hoop dat je het met me eens bent en essentiële oliën in de toekomst als een beter alternatief beschouwt.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.